1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Tartalom frissítve: 2015-11-25 11:54
FacebookYoutubeFeed

Az új püspök a délvidéki reformátusok megbékélését szorgalmazza

Halász Béla, a szerbiai református egyház új püspökeHalász Béla, a szerbiai református egyház új püspökeÜnnepi istentisztelet keretében beiktatták szombaton a Vajdaság déli részén, Pancsova járásban, a hertelendyfalvi református templomban a szerbiai református egyház új püspökét.

 

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke ünnepi igehirdetésében az Apostolok Cselekedeteiből idézve elmondta: nem evilági hatalomtól, hanem Jézus Krisztustól ered megbízatásunk, ő ad erőt és bátorságot küldetésünk teljesítéséhez . Bölcskei Gusztáv arra figyelmeztetett, legyen vége a rombolásnak, széthúzásnak, és ne legyen kérdés többé, hogy ki áll az egyház és az új püspök háta mögött.

 

Halász Béla a közösség fontosságáról, az egység helyreállításáról beszélt székfoglaló prédikációjában - tájékoztatta az MTI-t Kiss Sándor, a Reformátusok lapjának - a Magyarországi Református Egyház hetilapjának - munkatársa. Az új püspök kiemelte: az egyházi közösség csak akkor lehet sikeres, ha lelki egységben van, ezt viszont a legfőbb alap, Jézus Krisztus nélkül nem lehet felépíteni. Úgy fogalmazott, bár a korszellem az egyén mindenek elé helyezését sugallja, valójában közösség nélkül senki sem lehet boldog, mert egyedül lelkileg elszárad az ember. Az új egyházvezető hozzátette, az egység nem jöhet létre parancsszóra, nem táplálkozhat félelemből, hanem csakis Jézusnak az evangéliumból idézett szavából. Halász Béla szólt a délvidéki reformátusok megbékélésének szükségességéről, a szórványgondozás, valamint a lelkipásztorok lelki gondozásának fontosságáról is.

 

Az új püspököt a magyar politikai vezetés részéről Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya, Fedor Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Intézet vezetője, valamint Pásztor István, a vajdasági tartományi parlament elnöke köszöntötte. Kifejezte jókívánságait az új egyházvezetőnek Kató Béla erdélyi püspök, és fölszólalt a szerb államfő küldöttje és a helyi egyházak képviselői is.

 

"Hertelendyfalva a legdélebbi református gyülekezet a Kárpát-medencében, ahol nem szokás református püspököt beiktatni. De a nemzetet és az egyházat a határain kell megtartani" - válaszolta Halász Béla a köszöntésekre. A legfrissebb, 2012-es népszámlálási adatok szerint a bő 250 ezer fős vajdasági magyarság öt százaléka, mintegy 12 ezer fő református.

 

mti / kép: Sereg Krisztián

Feszty körkép

Legfrissebb videóink


Békemenet